Nieuws

28-07 Ook Armstrong gooit met modder

Lance Armstrong loopt weg bij Alberto Contador (foto: AFP)

Lance Armstrong heeft kribbig gereageerd op de uitlatingen van zijn ploeggenoot Alberto Contador.

> lees meer  

26-07 Bellen met Grischa

Grischa Niermann (foto: ProShots)

Gedurende de Tour praat Rabobank-renner Grischa Niermann de luisteraars van Radio 1 elke avond bij over zijn avonturen.

> lees meer  

26-07 Contador, een superieure winnaar

Winnaar Alberto Contador geflankeerd door Andy Schleck en Lance Armstrong (foto: AFP)

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour gewonnen. Een terugblik.

> lees meer  

26-07 Cav wint in Parijs, Contador de Tour

Mark Cavendish grijpt zijn zesde etappezege (foto AFP)

Mark Cavendish heeft de afsluitende etappe naar Parijs gewonnen. Contador pakt de eindzege.

> lees meer  

> juli

> juni

 

05-06Armstrong derde keus in "dreamteam"

Lance Armstrong in de aflsuitende tijdrit van de Giro (foto: AFP)

Lance Armstrong in de aflsuitende tijdrit van de Giro (foto: AFP)

Lees ook

Kazachstan heeft Astana verlost van zijn schulden, waarop ploegleider Johan Bruyneel direct zes van de negen plaatsen in zijn Tour-selectie invulde. Alberto Contador is de absolute kopman, Levi Leipheimer zijn vangnet en Lance Armstrong één van de knechten.

Verder zijn ook Andreas Klöden, Haimar Zubeldia en Jaroslav Popovytsj zeker van deelname aan de Tour. Dat liet Bruyneel weten in zijn column in De Telegraaf.

Een echt dreamteam
"Onze ploeg gaat in de Tour als een echt dreamteam van start", aldus de Belg. "Voor het eerst zullen we daar met onze allersterkste opstelling verschijnen. Kwalitatief heb ik nog nooit zo'n sterke ploeg gehad. Ook niet in de jaren dat we met Lance Armstrong bij US Postal en Discovery Channel de Tour wonnen."

"Natuurlijk is Contador onze eerste man in de Tour", vervolgde Bruyneel. "Ik begrijp dat vele ogen op Armstrong zijn gericht, maar als ik na de Giro een kwalitatieve indeling moet maken dan denk ik dat Lance voorlopig onze derde man is achter Contador en Leipheimer."

Imponerende cijfers
De zes geselecteerde renners eindigden allemaal al eens bij de beste vijf in het eindklassement van een grote ronde. Armstrong won zeven maal de Tour, terwijl Contador de grote rondes allemaal één keer won. Leipheimer en Klöden stonden beiden meer dan eens op het podium van een grote ronde. Popovytsj werd derde in de Giro van 2003 en Zubeldia werd vijfde in de Tour van 2003 en 2007.

Astana heeft geen schulden meer
Het was overigens lang onzeker of Astana wel aan de Tour mee kon doen. Daar is nu duidelijkheid over: de Kazachstaanse wielerbond heeft de schulden aan de Astana-ploeg voldaan, zo heeft voorzitter Nikolai Proskoerin van de bond verklaard.

"Er is een buitenlandse sponsor gevonden en de financiële problemen zijn daarmee opgelost", aldus Proskoerin. "De schuld is betaald. Volgende week maken we het geld over waarmee de kosten voor de komende drie maanden zijn afgedekt."

Astana kon maandenlang het salaris van de renners niet betalen. De ploeg kreeg, nadat er financiële garanties waren afgegeven, van de UCI permissie van start te gaan in de Ronde van Luxemburg. Deelname aan de Tour de France, die lang onzeker was, is nu ook veiliggesteld.