Nieuws

28-07 Ook Armstrong gooit met modder

Lance Armstrong loopt weg bij Alberto Contador (foto: AFP)

Lance Armstrong heeft kribbig gereageerd op de uitlatingen van zijn ploeggenoot Alberto Contador.

> lees meer  

26-07 Bellen met Grischa

Grischa Niermann (foto: ProShots)

Gedurende de Tour praat Rabobank-renner Grischa Niermann de luisteraars van Radio 1 elke avond bij over zijn avonturen.

> lees meer  

26-07 Contador, een superieure winnaar

Winnaar Alberto Contador geflankeerd door Andy Schleck en Lance Armstrong (foto: AFP)

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour gewonnen. Een terugblik.

> lees meer  

26-07 Cav wint in Parijs, Contador de Tour

Mark Cavendish grijpt zijn zesde etappezege (foto AFP)

Mark Cavendish heeft de afsluitende etappe naar Parijs gewonnen. Contador pakt de eindzege.

> lees meer  

> juli

> juni

 

23-06Skil heeft vreemde eend in de bijt

Merijn Zeeman, ploegleider van Skil-Shimano (foto: ANP)

Merijn Zeeman, ploegleider van Skil-Shimano (foto: ANP)

Lees ook

Het idee dat hij op 4 juli als ploegleider van Skil-Shimano aan de Ronde van Frankrijk begint, is voor Merijn Zeeman soms nog onwerkelijk. Met Rudie Kemna leidt de dertigjarige Amsterdammer een ploeg die nog veel te bewijzen heeft.

Professionaliseren
Het lachertje van de Tour? "Natuurlijk voel ik spanning, maar wij gaan alles uit de kast halen." Het is een groot avontuur waarin Zeeman, die afgelopen winter werd aangetrokken om de ploeg te professionaliseren, ook nog eens een volslagen nieuwkomer is met ideeën die in de wielersport wenkbrauwen doen fronsen. Hij is trainer en ploegleider in één persoon.

"Omdat ik erbij moet zijn, de emoties moet kunnen zien. Een ploegleider moet meer doen dan constateren dat een renner bergop tekort komt. Ik geloof niet in die strikte scheiding van trainer en coach zoals dat in de wielersport gebruikelijk is. Als er in een koers iets gebeurt, wil ik niet drie dagen later het verhaal horen. Dan zijn de scherpe kantjes eraf, wordt er alweer gedacht aan de volgende koers."

Zeeman praat niet over stoempen en afzien
Zeeman, oud-amateurrenner, doorliep de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam. Ook legde hij met succes de opleiding Topcoach 5 bij NOC*NSF af. Hij praat niet over stoempen en afzien, maar over periodiseren en persoonlijke begeleiding.

"Nog geen gemeengoed in de wielersport, heb ik gemerkt. Rudie Kemna staat er voor open. Ik dacht dat hij ook iemand was die de traditionele werkwijze voorstaat, maar daar ben ik snel van teruggekomen. Verder val ik er nog een beetje buiten. Het zal nog wel drie jaar duren voordat ik voor een koers koffie drink met collega's van andere ploegen."

"Alsof we naar de Spelen gaan"
En nu staat de nieuwlichter plots in de Tour. "Het is spannend. Ik kan er wel heel nuchter over doen, maar het voelt soms heel onwerkelijk. Als ik de toewijding van de jongens zie, weet ik dat ze alles uit de kast halen. Wij hebben ons serieus voorbereid, we willen niet voor verrassingen komen te staan. Ik probeer er rustig over te doen. Maar het is natuurlijk een hoogtepunt. Zo benader ik het; alsof we naar de Spelen gaan."