Nieuws

28-07 Ook Armstrong gooit met modder

Lance Armstrong loopt weg bij Alberto Contador (foto: AFP)

Lance Armstrong heeft kribbig gereageerd op de uitlatingen van zijn ploeggenoot Alberto Contador.

> lees meer  

26-07 Bellen met Grischa

Grischa Niermann (foto: ProShots)

Gedurende de Tour praat Rabobank-renner Grischa Niermann de luisteraars van Radio 1 elke avond bij over zijn avonturen.

> lees meer  

26-07 Contador, een superieure winnaar

Winnaar Alberto Contador geflankeerd door Andy Schleck en Lance Armstrong (foto: AFP)

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour gewonnen. Een terugblik.

> lees meer  

26-07 Cav wint in Parijs, Contador de Tour

Mark Cavendish grijpt zijn zesde etappezege (foto AFP)

Mark Cavendish heeft de afsluitende etappe naar Parijs gewonnen. Contador pakt de eindzege.

> lees meer  

> juli

> juni

 

01-07Epo: Dekker niet in Tour

Silence-Lotto heeft Thomas Dekker uit zijn Tour-ploeg verwijderd. Bij een hertest van hem in december 2007 afgenomen urinestalen zijn sporen van het verboden middel epo aangetroffen. Dekker was destijds in dienst van de Rabobank-ploeg.

De internationale wielrenfederatie UCI verzocht het anti-doping-agentschap WADA dit voorjaar om een nieuwe test van de stalen uit december 2007, nadat onderzoeken uit 2008 en 2009 afwijkende bloedwaarden bij de renner hadden aangetoond. Bij dit tweede onderzoek werd gebruikgemaakt van nieuwe epo-opsporingsmethoden.

Marc Sergeant, team-manager van Silence, is volkomen ontdaan door het nieuws over Dekker. "Ik ben zwaar ontgoocheld. Dit is weliswaar gebeurd toen Dekker niet voor Silence-Lotto reed, maar in dienst was van Rabobank. Het nieuws komt daarom niet minder hard aan."

Spijt
"Ja, ik ben in hem teleurgesteld", gaat Sergeant verder. "Voordat we hem vastlegden heeft hij met zijn hand op 't hart gezegd dat hij clean was. Vanmiddag belde hij me en zei hij onder meer dat het hem voor Silence-Lotto speet dat dit nu allemaal bovenkomt. Ik heb hem meteen op non-actief gezet en Charles Wegelius opgeroepen om naar Monaco te komen." Marc Frederix van ploegsponsor De Nationale Loterij: "Als ook het b-staal positief is, dan wordt Dekker ogenblikkelijk ontslagen."

Ploegleider Hendrik Redant: "Dit is een heel grote schok, ik ben ontgoocheld. Maar ik denk dat wij ons hiervoor niet verantwoordelijk moeten voelen." 

Straf
De UCI heeft de Monegaskische wielerfederatie inmiddels opgedragen disciplinaire maatregelen te treffen tegen de in Monaco woonachtige renner. Volgens de UCI bevat het biologisch paspoort van Dekker twee elementen die dergelijke maatregelen rechtvaardigen: de afwijkende bloedwaarden in 2008 en 2009 en het rapport dat aangeeft dat er epo in de urine is gevonden.

Ook in 2008 geen Tour
Vorig jaar miste Dekker ook al op het laatste moment de Tour. Rabobank passeerde de Noord-Hollander toen wegens een gebrek aan vorm. Na de Tour van 2008 kwam Dekker negatief in het nieuws doordat de UCI bij hem afwijkende bloedwaarden had aangetroffen. Op 14 augustus besloten Dekker en Rabobank wegens 'een verschil aan inzicht' uit elkaar te gaan.


> Thomas Dekker naar de Tour
> Rabobank werkt mee aan dopingonderzoek
> Dekker voelt zich thuis bij Lotto
>
Dekker zet loopbaan voort bij Silence-Lotto
> Dekker weg bij Rabobank
> Tour 2008: Dekker niet in de Tour