Nieuws

28-07 Ook Armstrong gooit met modder

Lance Armstrong loopt weg bij Alberto Contador (foto: AFP)

Lance Armstrong heeft kribbig gereageerd op de uitlatingen van zijn ploeggenoot Alberto Contador.

> lees meer  

26-07 Bellen met Grischa

Grischa Niermann (foto: ProShots)

Gedurende de Tour praat Rabobank-renner Grischa Niermann de luisteraars van Radio 1 elke avond bij over zijn avonturen.

> lees meer  

26-07 Contador, een superieure winnaar

Winnaar Alberto Contador geflankeerd door Andy Schleck en Lance Armstrong (foto: AFP)

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour gewonnen. Een terugblik.

> lees meer  

26-07 Cav wint in Parijs, Contador de Tour

Mark Cavendish grijpt zijn zesde etappezege (foto AFP)

Mark Cavendish heeft de afsluitende etappe naar Parijs gewonnen. Contador pakt de eindzege.

> lees meer  

> juli

> juni

 

06-07Zege Cavendish, tijdwinst Armstrong

Mark Cavendish heeft zijn tweede Tour-succes op rij te pakken. Hij was in La Grande Motte na een sensationele slotfase de snelste van een klein eerste peloton. Door waaiervorming deden Lance Armstrong en Kim Kirchen goede zaken in het algemeen klassement. Fabian Cancellara was alert en behield zijn leiderstrui.

Even zag het er naar uit dat Koen de Kort, in gezelschap van de Spanjaard Ruben Perez (Euskaltel) en de Fransen Samuel Dumoulin Cofidis) en Maxime Bouet (Agritubel) de ruimte kreeg van het peloton. Terwijl de meute rustig 'wandelde', reden Skil-renner De Kort en zijn vluchtmakkers een voorsprong van dertien minuten bijeen.

Verdediging trui
Na kort overleg tussen Mark Cavendish en Stuart O'Grady (Saxobank) zette de ploeg van Bjarne Riis zich op kop van het peloton, waarna de voorsprong begon te slinken. Cavendish, wiens ploeg Team Columbia een uurtje later het commando overnam, spon garen bij deze actie doordat zodoende de kans op een massasprint toenam en Saxobank was bezig met de verdediging van de gele trui van Fabian Cancellara.

Op dertig kilometer van de finish brak het peloton in stukken. Een versnelling van Team Columbia op een strook met zijwind zorgde voor waaiervorming. Dat leidde tot een kopgroep van 29 renners, waarbij zich naast prominenten als Armstrong, Cancellara, Hushovd, Cavendish, Kirchen en Gerdemann zes Skil-renners bevonden.

Rabo en Contador missen slag
De Rabobank-ploeg had de slag dus gemist, net als Alberto Contador. Op het moment dat zijn ploeggenoten Popovitsj en Zubeldia in de kopgroep kopwerk gingen doen, ontstond een ingewikkelde situatie. Met Armstrong voorin en Contador in het peloton had Astana ineens te maken met botsende belangen.

Het peloton kwam niet meer terug waardoor Cavendish en Hushovd konden gaan strijden om de ritzege. De Brit won eenvoudig. Armstrong en Kirchen boekten veertig seconden tijdwinst op de concurrentie.

Rabo-ploegleider Erik Breukink was niet echt geschrokken door de waaiervorming en de gevolgen ervan: "Je weet dat zoiets ieder moment kan gebeuren. Jammer, want tot dat moment hadden mijn renners goed geknokt voor hun posities. Waarom Armstrong zich niet liet verrassen? Misschien is dat wel een beetje ervaring."

Junioren
Cavendish, voor de tweede dag op rij de snelste, deelde achteraf een sneer uit aan zijn concurrenten. "Als je rijdt als junioren, dan krijg je ook de resultaten die daarbij horen". 

Top 10
1- Mark Cavendish (GB/Columbia)
2- Thor Hushovd (Nor/Cervelo)
3- Cyril Lemoine (Fra/Skil)
4- Samuel Dumoulin (Fra/Cofidis)
5- Jerôme Pineau (Fra/Quick-Step)
6- Fabian Cancellara (Zwi/Saxobank)
7- Fabian Wegmann (Dui/Milram)
8- Fumiyuki Beppu (Jap/Skil)
9- Maxime Bouet (Fra/Agritubel)
10- Linus Gerdemann (Dui/Milram)