Nieuws

28-07 Ook Armstrong gooit met modder

Lance Armstrong loopt weg bij Alberto Contador (foto: AFP)

Lance Armstrong heeft kribbig gereageerd op de uitlatingen van zijn ploeggenoot Alberto Contador.

> lees meer  

26-07 Bellen met Grischa

Grischa Niermann (foto: ProShots)

Gedurende de Tour praat Rabobank-renner Grischa Niermann de luisteraars van Radio 1 elke avond bij over zijn avonturen.

> lees meer  

26-07 Contador, een superieure winnaar

Winnaar Alberto Contador geflankeerd door Andy Schleck en Lance Armstrong (foto: AFP)

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour gewonnen. Een terugblik.

> lees meer  

26-07 Cav wint in Parijs, Contador de Tour

Mark Cavendish grijpt zijn zesde etappezege (foto AFP)

Mark Cavendish heeft de afsluitende etappe naar Parijs gewonnen. Contador pakt de eindzege.

> lees meer  

> juli

> juni

 

09-07Kijkersvragen Tour de France (2)

Commentator Maarten Ducrot beantwoordt tijdens deze Tour diverse kijkersvragen. Voor enkele daarvan heeft hij echter geen tijd, ook al doordat ze eenvoudig door onze redactie te beantwoorden zijn. Daar gaan we!

Waarom wordt de start van een etappe nooit uitgezonden? Meestal begint de uitzending pas als er al 50 km opzitten terwijl er de eerste 50 km ook al van alles kan gebeuren.
LEO
- Dit is zowel een journalistieke keuze (van de Franse tv) als een technische. De Franse tv, die de Tour 'covert', beslist welke etappes interessant genoeg zijn om in hun  geheel vertoond te worden. Daarnaast is er een technisch facet: de helicopters en het vliegtuig, noodzakelijk voor de verbindingen, moeten op een lange dag af en toe 'naar de grond' om te tanken.

Wat mij opvalt is de stem van de Franse speaker: heel enthousiast maar op één toon. Wie is deze vent en kan hij niet een keertje bij Mart aan tafel zodat wij kennis met hem kunnen maken?
MARGARET BERSMA
- U heeft het over Daniel Mangéas. Hij is 60 jaar en al sinds 1974 actief als Tour-speaker. Maar hij werkt niet alleen in de Tour; hij is jaarlijks bij zo'n 200 wedstrijden aan het werk.

Waarom heeft de NOS woensdag ervoor gekozen om bijna alleen maar aandacht te schenken aan het drama van Gesink. Er was een cameraploeg bij het ziekenhuis, er was een cameraploeg bij het hotel van de Rabo's toen Gesink uit het ziekenhuis kwam. Waar was de cameraploeg die de prestatie van Timmer belichtte?
PAUL VAN LOOSBROEK
- Het is bijna vanzelfsprekend dat de meeste aandacht naar Gesink uitging. Van de jonge Rabobank-renner werd, gezien zijn eerdere resultaten, deze Tour al veel verwacht en daarnaast is hij de meest veelbelovende ronderenner van Nederland. Ook voor Timmer was trouwens aandacht, na afloop werd hij geïnterviewd. Zie filmpje boven: 'Albert Timmer over etappe 5'.

Zijn er renners die alcohol drinken tijdens de Tour? Om bijvoorbeeld een goede prestatie te vieren, of juist het verdriet van een nederlaag weg te drinken?
GEERT BEL
- Ja, dit gebeurt. Soms wijn bij het eten en als er een overwinning gevierd kan worden: champagne.

Waarom heeft Gesink de etappe toch nog uitgereden terwijl hij eigenlijk al wist dat hij de volgende dag niet meer kon opstappen?
TJEERD WEERENSTEYN
- Gesink wist onderweg nog niet dat zijn pols gebroken was (al vermoedde hij het wel) en hoopte dat de schade zou meevallen.

Wat zijn dat voor zendertjes op de helmen van de Garmin-renners?
DIVERSEN
- Daarin zit het GPS-zendertje, waarmee de positie van de renner bepaald wordt. Op de website van de ploeg, http://www.slipstreamsports.com , is alle info af te lezen.

Hoe komt het dat de strepen op de weg gladder zijn?
KAI VAN DE WIEL
- De verf is niet poreus, het asfalt wel. Dat maakt het gladder, zeker als er water op ligt.

Waarom worden die leuke Ducrot-filmpjes niet uitgezonden in de Avondetappe, dat zou een mooie toevoeging zijn.
PATRICK VAN DE MORTEL
- De filmpjes van Maarten ( 'Wat gaan we nou beleven') worden niet met een echt professionele tv-camera gefilmd en worden bovendien specifiek voor de website gemaakt.

Hoe wordt bepaald wat de tijdslimiet is in een etappe?
PAUL KONINGS
- Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk treft U daarover een interessante grafiek aan.

Hoe komt het dat renners vaak dezelfde soort breuken oplopen? Sleutelbeen, polsen en heupen...
ROB VAN DEN BERG
- Dat komt doordat renners vaak op dezelfde manier vallen en die val (instinctief) veelal op dezelfde manier proberen te breken.

Waarom rijdt Contador vandaag niet in zijn nationale kampioenstrui? In de ploegentijdrit had hij die toch wel?
MARCO KUIPER
Dit komt doordat Contador kampioen tijdrijden van zijn land is. In 'gewone' etappes mag hij die trui niet dragen. Ruben Plaza is momenteel Spaans kampioen.

Waarom gaan al die renners die bidons helemaal halen? Kunnen ze niet gewoon beter net als bij hardlopen van die mensen aan de kant neerzetten die alles aanbieden?
MICHELLE EIER
- Er zijn in een wielerkoers wel momenten waarop eten en drinken van de kant aangereikt mag worden door verzorgers (de ravitaillering). Verder is het aan de 'knechten' om bidons etc. te gaan halen bij de ploegleiderswagens, als daar behoefte aan is. Je kunt natuurlijk niet op elk punt van een 200 kilometer lange wedstrijd iemand langs de weg zetten.

Waarom gebruiken ze in de Tour niet dezelfde systemen als met hardlopen? Een chip in de schoen of aan de fiets die je tijd registreert zodra je over de finish komt. Zo had Armstrong dus nu misschien wel in het geel gereden.
ERIK POETSMA
- Dat systeem wordt bij wielrennen wel gehanteerd (de chip zit aan het frame van de fiets) maar de hondersten-van-een-seconde worden alleen in de tijdritten genoteerd.