Nieuws

28-07 Ook Armstrong gooit met modder

Lance Armstrong loopt weg bij Alberto Contador (foto: AFP)

Lance Armstrong heeft kribbig gereageerd op de uitlatingen van zijn ploeggenoot Alberto Contador.

> lees meer  

26-07 Bellen met Grischa

Grischa Niermann (foto: ProShots)

Gedurende de Tour praat Rabobank-renner Grischa Niermann de luisteraars van Radio 1 elke avond bij over zijn avonturen.

> lees meer  

26-07 Contador, een superieure winnaar

Winnaar Alberto Contador geflankeerd door Andy Schleck en Lance Armstrong (foto: AFP)

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour gewonnen. Een terugblik.

> lees meer  

26-07 Cav wint in Parijs, Contador de Tour

Mark Cavendish grijpt zijn zesde etappezege (foto AFP)

Mark Cavendish heeft de afsluitende etappe naar Parijs gewonnen. Contador pakt de eindzege.

> lees meer  

> juli

> juni

 

09-07Breukink: "Denis niet echt gefocust"

De kans dat Denis Mentsjov de Tour wint, is opnieuw wat kleiner geworden. De kopman van Rabo verloor in de zesde etappe weer kostbare tijd en staat nu op bijna vijf minuten van andere klassementsrenners.

Mentsjov stelde in de openingsrit, een individuele tijdrit, al teleur met een 53ste plaats. In de derde etappe verspeelde hij tijd, omdat hij niet alert was toen het peloton in waaiers uiteenviel en in de ploegentijdrit kwam hij ten val.

Volgens ploegleider Erik Breukink is de Rus, een paar weken terug nog de beste in de Ronde van Italië, niet echt gefocust: "Dit nieuwe tijdverlies is wel een teken aan de wand natuurlijk. Denis zit niet goed in de koers. Hij heeft nu pech dat hij net achter enkele valpartijen zit, maar renners die écht gefocust zijn, kunnen zich wél gewoon voorin handhaven."

Val Ten Dam
Het was toch al weer geen vrolijke dag voor de Rabo-formatie, want Laurens ten Dam, de eerste adjudant van Mentsjov, smakte in de finale hard tegen het wegdek. In de door de regen glad geworden straten in Barcelona gleed hij met een aantal collega's onderuit. "Ik rem en ik lig", stelde Ten Dam na afloop verbouwereerd vast. De pechvogel had vooral pijn aan zijn stuitje overgehouden aan de buiteling.

"Wel jammer, dit. Ik probeerde namelijk in de buurt van Denis te blijven. Wel goed dat het hem niet overkomen is", reageerde Ten Dam die toen nog niet wist dat zijn kopman weer een minuut verloor op de concurrentie.

Joost Posthuma zei zich te hebben verbaasd dat het nog zo lang duurde voor er renners tegen het asfalt gingen: "Het was spek- en spekglad, levensgevaarlijk."

Geen wiskunde
Oscar Freire had het leed bij de Nederlandse ploeg enigszins kunnen verzachten, maar de Spanjaard, drievoudig wereldkampioen, werd op de olympische berg Montjuich geklopt door de Noor Thor Hushovd. "Dit was echt een etappe voor mij, maar wielrennen is nou eenmaal geen wiskunde", moest Freire concluderen.

"Het is wel teleurstellend. Ik heb in de laatste kilometer te veel energie gespendeerd aan het terugpakken van aanvallers. Daarna kwam ik vroeg op kop met Hushovd in mijn wiel. Helaas kwam hij nog over me heen. De tweede plaats in het wielrennen is gewoon helemaal niets."

Freire zei geen extra druk te hebben gevoeld omdat de Rabo's al door zo veel tegenslag waren getroffen deze Tour. "Nee, druk voel ik al sinds ik voor het eerst wereldkampioen werd niet meer", aldus de sprinter die vorig jaar het puntenklassement op zijn naam wist te brengen. Een nieuwe triomf lijkt hij inmiddels uit zijn hoofd te hebben gezet. "Het groen heb ik eigenlijk al verspeeld in de eerste twee ritten die uitliepen op een massasprint."