Nieuws

28-07 Ook Armstrong gooit met modder

Lance Armstrong loopt weg bij Alberto Contador (foto: AFP)

Lance Armstrong heeft kribbig gereageerd op de uitlatingen van zijn ploeggenoot Alberto Contador.

> lees meer  

26-07 Bellen met Grischa

Grischa Niermann (foto: ProShots)

Gedurende de Tour praat Rabobank-renner Grischa Niermann de luisteraars van Radio 1 elke avond bij over zijn avonturen.

> lees meer  

26-07 Contador, een superieure winnaar

Winnaar Alberto Contador geflankeerd door Andy Schleck en Lance Armstrong (foto: AFP)

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour gewonnen. Een terugblik.

> lees meer  

26-07 Cav wint in Parijs, Contador de Tour

Mark Cavendish grijpt zijn zesde etappezege (foto AFP)

Mark Cavendish heeft de afsluitende etappe naar Parijs gewonnen. Contador pakt de eindzege.

> lees meer  

> juli

> juni

 

10-07Kijkersvragen Tour de France (3)

Commentator Maarten Ducrot beantwoordt tijdens deze Tour diverse kijkersvragen. Voor enkele daarvan heeft hij echter geen tijd, ook al doordat ze eenvoudig door onze redactie te beantwoorden zijn. Daar gaan we!

Hoe gaat het tegenwoordig met Jaan Kirsipuu? Vroeger heel wat etappes gewonnen en heel veel tweede en derde plaatsen gehaald maar zodra er een heuvel kwam moest hij afstappen en was een groene trui dus onmogelijk. Koerst hij nog?
FRANK EBSKAMP
- Ja, hij koerst nog. Kirsipuu (volgende week wordt hij 40) rijdt tegenwoordig voor het kleine Letua Cycling Team. Vorig jaar was hij nog nationaal kampioen, dit seizoen won hij al etappes in Kameroen, Marokko en Ierland.

Waarom rijden de mannen van Cervelo niet meer in het zwart? Terwijl ze dat aan het begin van het seizoen wel deden.
BJARNE VAN DEN WIJNGAART
- Speciaal voor de (warme) zomermaanden heeft Cervelo het tenue aangepast, want het zwart bleek in de zon toch wel erg warm.

Hoe hard gaan de renners de berg af qua snelheid?
MARLOES
- Snelheden van boven de 70 kilometer p/u zijn in afdalingen heel normaal. In extreme gevallen gaat het harder dan 90 per uur.

Hoe wordt er bepaald wat voor categorie een berg krijgt? Want de Arcalis van vrijdag is HC en 2.240 meter terwijl de Port d'Envalira van zaterdag slechts 1ste categorie is maar wel hoger (2.400 meter)?
ROGIER BERNDSEN
- De hoogte zegt niet alles, het gaat ook om het stijgingspercentage. Een hoge berg met een laag stijgingspercentage kan daardoor minder zwaar aangeschreven staan dan een iets minder hoge die gemiddeld wat steiler is.

In welke etappe zit de moeilijkste klim van deze Tour?
SEBASTIAAN
- Dat is volgens vrijwel alle insiders de Mont Ventoux, die het slot vormt van de twintigste etappe (25 juli).

Is er bij de Mont Ventoux ook een herdenkingsplaats omdat daar Tom Simpson is overleden?
GERRIT VAN DEN BROEK
- Op de plek waar Tom Simpson in 1967 overleed is een monument voor hem neergezet. Dat bevindt zich 1.300 meter onder de top en is voor veel wielertoeristen een soort bedevaartsoord.

In vlakke etappes geldt een vuistregel van ongeveer één minuut per tien km zoals we donderdag in de finale ook zagen. Maar hoe zit dat met bergetappes? Is een voorsprong van twaalf minuten op 85 km van de streep voor een peloton nog overbrugbaar?
MARCO BARBERIO
- Die 'vuistregel' gaat inderdaad alleen op bij vlakke etappes. In de bergen spelen veel meer factoren een rol, zeker bij die met een aankomst bergop.

Hoe is een team opgebouwd qua renners en wie maakt die keuzes? Mijn vrouw begrijpt daar niets van en ik kon het haar niet vertellen.
JAN-WILLEM
- Een professionele wielerploeg beschikt over 25 tot 30 renners. Daaruit stelt de ploegleiding voor het begin van het seizoen al de diverse selecties samen, dus ook die voor de Tour de France. Sommige ploegen hebben geen klassementsrenner en die bouwen dus een ploeg van aanvallers en/of sprinters. Ploegen met een kandidaat voor de eindzege stellen vaak geen sprinter op, omdat dat type twee á drie (gespecialiseerde) helpers nodigheeft.

Nu de Tour het Iberisch schiereiland bereikt heeft, vraag ik me af waarom er in de Tour zo weinig Portugese wielrenners zijn, (volgens mij alleen Sergio Paulinho en Rui Costa), terwijl het aandeel Spaanse renners veel groter is. Is wielrennen niet populair in Portugal?
STIJN GABRIELS
- Wielrennen is in Portugal wel degelijk populair, maar er zijn in dat land (dat natuurlijk veel kleiner is dan Spanje) minder grote sponsoren geïnteresseerd in de wielersport. Daardoor zijn er weinig grote Portugese ploegen. Rui Costa (Caisse d'Epargne) vormt samen met Tiago Machado (hij rijdt voor het kleine Madeinox) de Portugese wielerhoop voor de toekomst.