Nieuws

28-07 Ook Armstrong gooit met modder

Lance Armstrong loopt weg bij Alberto Contador (foto: AFP)

Lance Armstrong heeft kribbig gereageerd op de uitlatingen van zijn ploeggenoot Alberto Contador.

> lees meer  

26-07 Bellen met Grischa

Grischa Niermann (foto: ProShots)

Gedurende de Tour praat Rabobank-renner Grischa Niermann de luisteraars van Radio 1 elke avond bij over zijn avonturen.

> lees meer  

26-07 Contador, een superieure winnaar

Winnaar Alberto Contador geflankeerd door Andy Schleck en Lance Armstrong (foto: AFP)

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour gewonnen. Een terugblik.

> lees meer  

26-07 Cav wint in Parijs, Contador de Tour

Mark Cavendish grijpt zijn zesde etappezege (foto AFP)

Mark Cavendish heeft de afsluitende etappe naar Parijs gewonnen. Contador pakt de eindzege.

> lees meer  

> juli

> juni

 

11-07Sánchez wint in Saint-Girons

Luis León Sánchez heeft in Saint-Girons de achtste etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Spanjaard verschalkte zijn drie vluchtmakkers in de slotfase van de 176 kilometer lange Pyreneeën-rit, met drie beklimmingen erin. Op een vroege aanval van Cadel Evans na gebeurde er weinig in de strijd tussen de klassementstoppers. Rinaldo Nocentini behield zijn leiderstrui.

Aanval Evans
De renners moesten meteen na de start klimmen, naar de top van de Port d'Envalira. Op die 23 kilometer lange klim van eerste categorie trokken Cadel Evans, Andreas Klöden en Andy Schleck korte tijd ten aanval, met een dertigtal anderen. Ook Laurens ten Dam zat daarbij. Sandy Casar kwam als eerste boven.

In de afdaling ontstond een kopgroep van tien man, met wederom Cadel Evans aan boord. Hushovd, Cancellara, Hincapie, Flecha, Martinez, Efimkin, Kern, Zabriskie en Casar wisten dat ze met deze klassementsrenner erbij geen ruimte zouden krijgen, wat desastreus was voor de samenwerking.

Langste adem
Hushovd deed nog wel even goede zaken: bij twee tussensprints kwam hij als eerste over de streep, wat hem de groene trui deed veroveren op Cavendish. Vervolgens liet de Noor zich terugzakken, waarna een klein gezelschap op zoek ging naar de ritzege. Daarvan bleken Mikel Astarloza (Euskaltel), Luis León Sánchez (Caisse d'Epargne), Vladimir Efimkin (AG2R) en de onvermoeibare Sandy Casar (FDJ) op de Col de Port en de Col d'Agnes over de langste adem te beschikken.

In het peloton ontstond na een korte versnelling van Andy Schleck op de Col d'Agnes een staakt-het-vuren, waardoor de koplopers in de laatste 40 kilometer vrij spel kregen. In die dalende lijn gebeurde hoegenaamd niets. Drie kilometer voor de finish leek Efimkin de beslissende demarrage te plaatsen. In de laatste hectometers spurtte Sánchez, winnaar van de twee laatste edities van Parijs-Nice, hem echter voorbij.

"Sluw"
De winnaar, die exact een jaar ook al toesloeg in de Tour,  gaf na afloop toe dat hij had zitten pokeren om de zege naar zich toe trekken. "Het is best lastig om te winnen. Je moet niet alleen geluk hebben, maar ook sluw zijn."

Sánchez analyseerde op weg naar de meet zijn concurrenten: "Je gaat rekenen. Ik wist dat Astarloza een keer zou gaan demarreren, omdat hij niet goed kan sprinten. En met Casar heb je een heel lastige klant in een eindsprint en Efimkin moet je niet te veel ruimte geven."

De 26-jarige Spanjaard erkende in de finale te spelen dat hij uitgeput was, om vervolgens toe te slaan in de sprint: "Op zo'n moment is alles geoorloofd. En eind goed, al goed. Ik heb altijd gedroomd van een ritwinst in de Tour en nu win ik er voor het tweede jaar op een rij."

Top 10:
1 Luis León Sánchez (Spa/Caisse d'Epargne)
2 Sandy Casar (Fra/Française Des Jeux) z.t.
3 Mikel Astarloza (Spa/Euskaltel)
4 Vladimir Efimkin (Rus/AG2R) 0.03
5 Joaquin Rojas (Spa/Caisse d'Epargne)  1.54
6 Christophe Riblon (Fra/AG2R) z.t.
7 Peter Velits (Svk/Milram)
8 Sébastien Minard (Fra/Cofidis)
9 Jérémy Roy (Fra/Française Des Jeux)
10 Thomas Voeckler (Fra/Bouygues)