Nieuws

28-07 Ook Armstrong gooit met modder

Lance Armstrong loopt weg bij Alberto Contador (foto: AFP)

Lance Armstrong heeft kribbig gereageerd op de uitlatingen van zijn ploeggenoot Alberto Contador.

> lees meer  

26-07 Bellen met Grischa

Grischa Niermann (foto: ProShots)

Gedurende de Tour praat Rabobank-renner Grischa Niermann de luisteraars van Radio 1 elke avond bij over zijn avonturen.

> lees meer  

26-07 Contador, een superieure winnaar

Winnaar Alberto Contador geflankeerd door Andy Schleck en Lance Armstrong (foto: AFP)

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour gewonnen. Een terugblik.

> lees meer  

26-07 Cav wint in Parijs, Contador de Tour

Mark Cavendish grijpt zijn zesde etappezege (foto AFP)

Mark Cavendish heeft de afsluitende etappe naar Parijs gewonnen. Contador pakt de eindzege.

> lees meer  

> juli

> juni

 

11-07Wiggins: "De rest is wetenschap"

Bradley Wiggins (foto: NOS)

Bradley Wiggins (foto: NOS)

Video

Studio Sport-verslaggever Han Kock bracht zaterdag een bezoekje aan één van de verrassingen van deze Tour: Bradley Wiggins (Garmin-Slipstream). De Britse Olympisch kampioen op de achtervolging handhaaft zich keurig in de top van het klassement.

Wiggins, 29 jaar, kondigde bij aanvang van dit wielerjaar al aan dat hij het over een andere boeg zou gaan gooien. Met de Olympische Spelen achter de rug kon hij zich voor het eerst in jaren weer eens vol op 'de weg' gaan concentreren. Bovendien besloot hij eens flink te gaan afvallen.

Driemaal tweede
Chrono-specialist Wiggins startte het seizoen met tweede plaatsen in tijdritten in de Ronde van de Middellandse Zee, Parijs-Nice en het Critérium International, waarna het in de Driedaagse de Panne eindelijk ráák was.

In de Giro baarde hij opzien door in de eerste echte bergetappe met de besten mee te klimmen. Denis Mentsjov won de rit naar Alpe di Siusi, Wiggins werd 22ste. Daarna zakte hij wat weg in het klassement, maar in de slottijdrit in Rome werd hij nog maar eens tweede. De Litouwer Konovalovas was over 15,5 kilometer welgeteld één seconde sneller.

Wetenschap
De Tour begon Wiggins sterk, met een derde plaats in de tijdrit in Monaco. In de eerste Pyreneeën-rit finishte hij in de groep met de topfavorieten. "Ik heb altijd wel kunnen klimmen hoor. Maar ik ben gestopt met baanwielrennen en ben flink afgevallen. De rest is wetenschap", aldus Wiggins, in zijn loopbaan goed voor zeven Olympische medailles.

Na twee bergetappes staat de Garmin-renner nog altijd vijfde. Over zijn Tour-doel is hij even duidelijk als bescheiden. "Ik mik op een plaatsje in de top 20, en ga mijn kopman Christian Vandevelde zo goed mogelijk bijstaan."