Nieuws

28-07 Ook Armstrong gooit met modder

Lance Armstrong loopt weg bij Alberto Contador (foto: AFP)

Lance Armstrong heeft kribbig gereageerd op de uitlatingen van zijn ploeggenoot Alberto Contador.

> lees meer  

26-07 Bellen met Grischa

Grischa Niermann (foto: ProShots)

Gedurende de Tour praat Rabobank-renner Grischa Niermann de luisteraars van Radio 1 elke avond bij over zijn avonturen.

> lees meer  

26-07 Contador, een superieure winnaar

Winnaar Alberto Contador geflankeerd door Andy Schleck en Lance Armstrong (foto: AFP)

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour gewonnen. Een terugblik.

> lees meer  

26-07 Cav wint in Parijs, Contador de Tour

Mark Cavendish grijpt zijn zesde etappezege (foto AFP)

Mark Cavendish heeft de afsluitende etappe naar Parijs gewonnen. Contador pakt de eindzege.

> lees meer  

> juli

> juni

 

12-07Kijkersvragen Tour de France (5)

Commentator Maarten Ducrot beantwoordt tijdens deze Tour diverse kijkersvragen. Deze keer komen de kijkers aan het woord. Maarten vroeg hen zaterdag naar hun opinie over het profiel van de twee grote Pyreneeën-ritten, die geen van beide een finish-bergop kennen. Moet een bergetappe altijd bergop finishen? 

Martin van Voorst: Volgens mij levert dit niets op aangezien de dag ervoor wel een finish bergop was, maar ook hier gebeurde niets (op Contador na dan) ondanks dat dit één van de weinige bergop-finishes was.

Erik: Zijn deze relatief makkelijke bergritten niet gewoon bedoeld om de Fransen een kans te geven om te winnen? Bergop leggen ze het namelijk af.

David Kalkman: Denk je niet dat dit parcours is uitgezet opdat de neiging om doping te gebruiken wordt verminderd, aangezien het een relatief makkelijke Tour is met slechts enkele finishes bergop?

Rien Buuron: De essentie van een sportwedstrijd is toch uit te maken wie de beste is en toch niet een zo groot mogelijke groep de finish te laten halen. Vrijdag ben ik voor het eerst sinds jaren afgehaakt bij een Pyreneeën-rit omdat het verloop zo vreselijk saai was. Ik mis de man-tegen-man-gevechten. En de renners lijken zich er al bij neergelegd te hebben dat de beslissing op het eind op de Mont Ventoux gaat vallen. Jammer, jammer, jammer...

George Deswijzen: Bergetappes horen te finishen op een col. Op deze manier is er weinig aan, is het zelfs een beetje saai!

Bram Inklaar: Heren, het kan toch niet de bedoeling zijn een zware bergetappe niet wordt gewonnen door de beste klimmer van de dag (meestal een klassementsrenner)? In mijn Tour-regels moet een klassementsrenner een bergetappe winnen.

Wouter Kramer: Ik vind dit echt zinloos en zou ook graag een colletje willen zien op het laatst. Dat is vele malen leuker voor de kijker. Nu zie je sprinters die slechts een kwartier verliezen. Een úúr verliezen, dát is pas een goed beeld voor een goede Tour met afwisselende etappes.

Hans van Vliet: Ik ben een enorme voorstander van een finish bergop. Daarop kun je zien wie er in vorm is en wie sterk genoeg is.

Jaap Oderkerk: Deze etappes zijn nu alleen niet leuk en saai vanwege het wedstrijdverloop en niet vanwege het gekozen parcours. Was er een Nederlander vooruit was gegaan zoals Dekker vroeger, dan hadden we het wél als spannend ervaren.

Leon van der Sluijs: De Tour verliest aan glans op deze manier. Volgens mij is de Giro dit jaar veel mooier en moeilijker geweest!

Stephan Wolbers: Bij een aankomst bergop krijg je ten eerste een mooie finale in de kopgroep en tevens biedt het klassementrenners de kans om nog wat te proberen. Vooral dat laatste is wat voor mij de Tour altijd zo interessant maakt.

Robin de Jong: De Tour wil meer renners de kans geven door minder bergritten erin te brengen, maar als we dan uiteindelijk naar de Mont Ventoux gaan is dat dan geen uitstel van executie? Want dáár gaan de mindere klimmers er toch weer af en dan hou je alsnog louter de klassementrenners over.

Daan Kruit: Dit is teleurstellend. Het liefst zie ik gewoon een aankomst bergop, dan blijven de sterksten en daarbij ook de belangrijkste klassementsrenners gewoon over.

René Vork: Ok, het begin is in deze ritten misschien wat aantrekkelijker, maar het feit dat de finale zo suf is, is voor mij reden genoeg om te zeggen dat de opzet niet is gelukt.

Jean Merts: Ik ben zelf tweemaal op Alpe d'Huez geweest en er is niets mooiers dan de aanvallen van de kopmannen en het afzien van andere toppers. Ik pleit niet voor een onmogelijke Tour maar wel eentje waarbij iedere etappe iets moois kan brengen voor één van de truien. Bij deze etappes mis ik dat helaas.

Dirk Goedee: Inderdaad: bergetappes moet eindigen in een klim. Nu val je bijna in slaap bij de finale. Ik vind het niks.

Vincent Vulperhorst: Ik wil in deze ritten vuurwerk zien van de grote mannen. Daar blijven de mensen voor thuis, zoals ik. Niet om dit soort mannen vooraan te zien rijden en een peloton op halve kracht.

Pascal Hofmann: Het is erg zonde dat de etappes zo vlak zijn gemaakt op het eind. Ik snap de Tour-directie wel dat ze een grotere groep willen hebben die kan strijden om de eindzege, maar het werkt niet echt op deze manier. Laat er maar 80 renners finishen, als in elk geval maar duidelijk wordt dat wanneer je de Tour hebt gewonnen, je ook écht de beste bent.

Bas Pastoors: Naar mijn mening, en velen met mij, willen de kijkers gewoon de toppers tegen elkaar zien strijden. Met alle respect voor de mindere goden, maar op deze manier is er telkens veel minder sprake van een mooie  climax.

Wouter Traast: Een finish bergop is vele malen leuker en spannender voor het klassement.  Zie Sastre vorig jaar op Alpe d'Huez, schitterend!

Roger Habets: Ik vind het jammer dat de finish dit weekeinde niet bovenop een berg ligt. Je mist dan de heroïsche strijdtaferelen, de man-tegen-man-gevechten! Daarnaast wint Astana op deze manier met twee vingers in de neus de Tour.

Jorg van Velzen: Het is dodelijk saai! Prima dat er nu meer wielrenners zijn die denken iets te kunnen, maar voor de kijker is er niet veel meer aan. De charme van de Tour zit 'm juist die bloedige slotstukken van de bergetappes. 

Mark Leys: Ik denk dat geen enkele Tour-fan zo'n etappe als zondag verkiest boven aankomst bergop. Je hebt nu het eerste half uur lol en daarna kijk je naar een groepje dat voorop rijdt (wow, spannend!). Als er aankomst bergop is dan wordt er daarbij ook regelmatig al snel echt gekoerst: ik noem Boogerd naar La Plagne, Landis, Riccò. Tal van voorbeelden!