Nieuws

28-07 Ook Armstrong gooit met modder

Lance Armstrong loopt weg bij Alberto Contador (foto: AFP)

Lance Armstrong heeft kribbig gereageerd op de uitlatingen van zijn ploeggenoot Alberto Contador.

> lees meer  

26-07 Bellen met Grischa

Grischa Niermann (foto: ProShots)

Gedurende de Tour praat Rabobank-renner Grischa Niermann de luisteraars van Radio 1 elke avond bij over zijn avonturen.

> lees meer  

26-07 Contador, een superieure winnaar

Winnaar Alberto Contador geflankeerd door Andy Schleck en Lance Armstrong (foto: AFP)

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour gewonnen. Een terugblik.

> lees meer  

26-07 Cav wint in Parijs, Contador de Tour

Mark Cavendish grijpt zijn zesde etappezege (foto AFP)

Mark Cavendish heeft de afsluitende etappe naar Parijs gewonnen. Contador pakt de eindzege.

> lees meer  

> juli

> juni

 

15-07Kijkersvragen Tour de France (7)

Commentator Maarten Ducrot beantwoordt tijdens deze Tour diverse kijkersvragen. Voor enkele daarvan heeft hij echter geen tijd, ook al doordat ze eenvoudig door onze redactie te beantwoorden zijn. Daar gaan we!

Waarom worden de meeste renners voor een Tour-ploeg pas eind juni definitief geselecteerd? De Tour is de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Daar moet je jezelf goed op kunnen voorbereiden.
ERIC VAN GRINSVEN
- Bij een ploeg staat de voor-selectie voor de Tour al enkele maanden voor de Ronde vast, waarbij meestal drie á vier (grote) namen zeker zijn van hun selectie. Eind juni worden de overige namen bekend, waarbij een goed vormpeil vaak doorslaggevend is.

Waarom is er bij de NOS wat meer samenwerking tussen de tv-commentatoren en de heren van de radio op de motor?
MEINDERT DE JONG
- De NOS-motor (met Sebastiaan Timmerman erop) zit puur voor radio-verslag in de Tour. Dat werk is niet te combineren met televisie-werk, doordat het ondoenlijk is om de bijdragen van Sebastiaan zó te timen, dat ze zowel op radio als op tv op het juiste moment beginnen.

Waarom heeft Rabobank niet zo'n treintje als Columbia of Milram?
DAVEY BOS
- De Rabobank-ploeg voor deze Tour is anders opgebouwd dan Columbia en Milram. Columbia is geheel gebouwd rond sprinter Mark Cavendish en bij Milram kan Gerald Ciolek over veel helpers beschikken. Bij Rabobank is Denis Mentsjov de kopman, waardoor Oscar Freire slechts één echte helper heeft voor in de finales: Juan-Antonio Flecha. Freire is echter een sprinter die niet echt een 'treintje' nodigheeft.

Wat houdt het jongerenklassement in? Gaat dat tot een bepaalde leeftijd en welke leeftijd is dat dan?
INGRID VAN WERKHOVEN
- Alle Tour-renners die ná 31 december 1983 geboren zijn, doen mee aan de strijd om de witte trui. Met andere woorden: in het jongerenklassement gaat het tussen renners die dit jaar niet ouder zijn dan 25 jaar. Vijf Nederlanders wonnen ooit de witte trui: Henk Lubberding, Johan van der Velde, Peter Winnen, Erik Breukink en Eddy Bouwmans. Voor alle duidelijkheid: iemand die het jongerenklassement wint, kan tegelijkertijd ook de Tour winnen. Alberto Contador deed dat nog in 2007.

De twee koplopers lagen nu woensdag gedurende vele kilometers iets meer dan één minuut voor op het peloton. Ze wisten dus zeker dat zij niet met tweeën zouden aankomen. Waarom bleven ze dan toch deze extra inspanning doen?
HARRY VAN DEN DUNGEN
Aanvallers blíjven in dergelijke gevallen de inspanningen doen doordat er altijd een kleine kans is dat het peloton alsnog stilvalt, of dat er iets anders gebeurt dat in hun voordeel is. Verder ontlasten ze hun ploeggenoten, door op kop te blijven rijden.

Waarom worden renners minder moe als ze niet voorop rijden? Iedereen rijdt toch hetzelfde aantal kilometers? Hoe kun je dan minder moe worden als je achterin of middenin het peloton rijdt dan helemaal vooraan?
ANDY VAN DE VEEN
- De renners die aan kop van het peloton rijden, houden de renners achter zich uit de wind. En degenen die verder achterin het peloton zitten, profiteren ook nog eens van de 'zuiging' die het rijden in zo'n grote groep met zich meebrengt.

Hoe kan het eigenlijk dat als je de Tour op internet kijkt, de wedstrijd 0.6 km achterloopt?
MARK VERHEIJEN
- Dat komt doordat de live-beelden eerst geëncodeerd moeten worden, voordat ze op onze website vertoond kunnen worden.

Wij zien de renners vaak een briefje uit hun zak halen en dit lezen. Wat staat hierop ?
ALFRED en REMCO
- Op dat briefje staat het profiel van de etappe. Daarop kan de renner dus zien wanneer beklimmingen beginnen, hoe lang die duren en wanneer er een tussensprint is.

Wie heeft de meeste Tour-etappes ooit gewonnen?
MARK KOOIMAN
- De Belg Eddy Merckx boekte in zijn loopbaan 34 etappezegs in de Tour, en is daarmee recordhouder.

Waar is de vaste 'rode lantaarn'-drager Wim Vansevenant gebleven?
BRAM
- Wim Vansevenant (38) is vorig jaar gestopt met wielrennen. Hij eindigde in 2006, 2007 en 2008 op de laatste plaats van de Tour de France.

Wat is de drager van de gele trui, Rinaldo Nocentini, voor renner?
JEROEN KOUTSTAAL en FRISO AGES
- Rinaldo Nocentini (31 jaar, 1.74 meter, 60 kilo) is eigenlijk meer een man voor ééndagskoersen. Hij begon zijn loopbaan in 1999 en boekte overwinningen in zware koersen als de Giro Dell'Appennino, Giro Del Veneto, de Coppa Placci en de GP Miguel Indurain. Zijn beste reslutaat in het eindklassement van een grote ronde is de 23ste plaats in de Vuelta á España van 2008.

Hoe werkt het bij het sprinten voor het puntenklassement?
STANLEY HERF
- Elke dag krijgt de top 25 van de etappe punten voor het puntenklassement: 35-30-26-24-22-20-19-18-17-16-15-14-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 (of, in minder vlakke ritten, de top vijftien: 20-17-15-13-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1). Bij tussensprints liggen 6-4-2 punten klaar voor de eerste drie.