Nieuws

28-07 Ook Armstrong gooit met modder

Lance Armstrong loopt weg bij Alberto Contador (foto: AFP)

Lance Armstrong heeft kribbig gereageerd op de uitlatingen van zijn ploeggenoot Alberto Contador.

> lees meer  

26-07 Bellen met Grischa

Grischa Niermann (foto: ProShots)

Gedurende de Tour praat Rabobank-renner Grischa Niermann de luisteraars van Radio 1 elke avond bij over zijn avonturen.

> lees meer  

26-07 Contador, een superieure winnaar

Winnaar Alberto Contador geflankeerd door Andy Schleck en Lance Armstrong (foto: AFP)

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour gewonnen. Een terugblik.

> lees meer  

26-07 Cav wint in Parijs, Contador de Tour

Mark Cavendish grijpt zijn zesde etappezege (foto AFP)

Mark Cavendish heeft de afsluitende etappe naar Parijs gewonnen. Contador pakt de eindzege.

> lees meer  

> juli

> juni

 

16-07Kijkersvragen Tour de France (8)

Commentator Maarten Ducrot beantwoordt tijdens deze Tour diverse kijkersvragen. Deze keer reacties van kijkers op de ideeën van Gerrie van Gerwen.

Egon van Kessel (oud-bondscoach): Met alle respect voor Van Gerwen maar het plan van de reserves is absurd. Ik ben het wat de oortjes betreft met jullie eens. Als coach heb ik bij de jongere categorieën moeten werken zonder oortjes en dat ging prima. Coaching is veel meer dan dat gelul door die oortjes. Je moet je ploeg goed voorbereiden en strijdbaar maken. Dan heb je ook meer kans op succes. Ik weet heel zeker dat de meeste renners weinig of niets met die oortjes hebben. Gewoon goed voorbereiden op een wedstrijd, de juiste renners opstellen en een goed strijdplan en visie... Daar gaat het om.

Johan van Leipsig: Je zou het kunnen vergelijken met een voetbalwedstrijd (of vrijwel elke andere teamsport dan ook)  waarin iemand uitvalt en wordt vervangen. Waarom zou dat niet in het wielrennen kunnen? Fraai voorbeeld is wellicht de Rabo-ploeg, die nu praktisch doelloos rondrijdt.

Lex: Ploegen kleiner maken, reserverenners. Dat is hetzelfde als bij de oortjes. Er zijn altijd  mensen die het daar niet mee eens zijn en dan krijg je gewoon weer van die saaie koersen waarop niemand zit te wachten.

Ada de Kort: De leiding van de Tour en de ploegleiders zitten een beetje vastgeroest, en gaan niet met hun tijd mee. Dat er oortjes zijn voor de veiligheid kan ik begrijpen, maar ze zijn er mijns inziens niet om de Tour te controleren. En waarom geen reserverenners, die invallen als een renner zo geblesseerd is dat hij niet verder kan?

Harry van den Akker: Ik denk dat het een vorm van competitievervalsing is om een reserverenner op te stellen, en daarbij niet eerlijk tegenover de renner die zich het snot voor de ogen gereden heeft en dan eruit moet.

Roel Niessen: Ik denk dat drie reserverenners teveel is, maar één reserve is een goed idee. Eventueel met voorwaarden, zoals: alleen een reserve inzetten als een ander écht (medisch gezien) niet verder kan, zoals Gesink.

Hans Mes: Van Gerwen is een moderne denker. Hij pleit in mijn ogen juist om het wielrennen weer aan de renners te geven.

Wilfred Chevalking: De kracht van de Tour is dat mensen drie weken maximaal presteren en moeten afzien. Ga je reserverenners opstellen, dan haal je de charme van de Tour eruit.

Marc van Hout: Volgens Van Gerwen zou de koers attractiever worden als je renners zou kunnen wisselen. Maar wordt het dan niet oneerlijker? Dan haal je een niet-tijdritspecialist (Andy Schleck, Carlos Sastre) er voor een tijdrit uit, zodat hij geen tijd verliest. De etappe daarna breng je hem er weer in.

Rob van der Berg: De mogelijkheid om reserves op te stellen zou echt nergens op slaan. Dan zou je dus op de Mont Ventoux een paar verse klimmers inzetten, die geen hele Tour in de benen hebben. Het voordeel hiervan zou te groot zijn.

Rudie van der Velden:  Ik denk dat reserves in het wielrennen de sport dood maken. De Tour is een uitputtingsslag voor vele renners en dat is wat-ie in mijn ogen moet blijven. Ik weet niet hoe je zo'n principe van reserve's zou willen uitwerken, maar het zou toch van de zotte zijn als je je sprinters tijdens de bergetappes tijdelijk op de 'bank' kunt zetten zodat ze de bergen niet eens over hoeven... Kleinere teams zou misschien nog wel een leuk effect geven op het koersverloop.

Fred Bommezijn: Het inzetten van reserves is volgens mij alleen mogelijk als je net als bij voetbal de uitgestapte renner niet meer mee laat doen.

Jasper Machiels: Als je de ploegen kleiner gaat maken, heeft dat dan geen averechts effect? Zou een ploeg die een ronde of een etappe probeert te winnen dan niet juíst moeten samenwerken met andere soorten ploegen en dus afspraken moeten gaan maken, en daardoor de ritten nóg meer lam gaan leggen?

Joost Habermehl: Zes renners per team is geen goed idee, dan krijg je echt heel gespecialiseerde teams, pure sprintersteams, pure klassementsrennersteams en aanvallersteams. Maar dan krijg je juist dat sprintersploegen nog meer gaan samenwerken.

Hein Leuverink: Reserverenners is mijns inziens geen optie. Hoe ga je bijvoorbeeld om met tijdverschillen? Als je gaat wisselen met renners wacht de Tour blijkbaar tóch op iemand. Volgens mij is de Tour nog altijd bijzonder populair, jullie moeten dat kunnen meten aan de kijkcijfers. Het idee om ploegen te verkleinen spreekt me aan, dan is de overmacht van een ploeg minder sterk, maar dan wel meer ploegen toelaten tot de wedstrijd.

Rom Molemaker: Van Gerwen trekt de vergelijking met voetbal. Maar een voetbalcoach (gediplomeerd en wel) kan schreeuwen wat hij wil: 80% van wat hij roept wordt niet eens gehoord door de spelers. En een ploegleider bij het wielrennen (zonder welke coach-opleiding dan ook) kan duidelijk verstaanbaar zijn atleten sturen en beïnvloeden, en de wielerliefhebber schofferen.

Wouter Boonen: Ik vind de plannen van Van Gerwen onnodig en te voortvarend. Als je zorgt voor genoeg variatie in het parcours (en dus verschillende aankomsten en mogelijkheden) verschijnen er gegarandeerd een stuk minder massasprints.