Nieuws

28-07 Ook Armstrong gooit met modder

Lance Armstrong loopt weg bij Alberto Contador (foto: AFP)

Lance Armstrong heeft kribbig gereageerd op de uitlatingen van zijn ploeggenoot Alberto Contador.

> lees meer  

26-07 Bellen met Grischa

Grischa Niermann (foto: ProShots)

Gedurende de Tour praat Rabobank-renner Grischa Niermann de luisteraars van Radio 1 elke avond bij over zijn avonturen.

> lees meer  

26-07 Contador, een superieure winnaar

Winnaar Alberto Contador geflankeerd door Andy Schleck en Lance Armstrong (foto: AFP)

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour gewonnen. Een terugblik.

> lees meer  

26-07 Cav wint in Parijs, Contador de Tour

Mark Cavendish grijpt zijn zesde etappezege (foto AFP)

Mark Cavendish heeft de afsluitende etappe naar Parijs gewonnen. Contador pakt de eindzege.

> lees meer  

> juli

> juni

 

18-07Russische zege in Besançon

Sergej Ivanov heeft op knappe wijze de veertiende etappe van de Tour gewonnen. De Rus reed op tien kilometer van de finish in Besançon weg uit een omvangrijke kopgroep, waarna hij op indrukwekkende wijze uit de greep van zijn medevluchters wist te blijven. Martijn Maaskant werd vierde, George Hincapie greep net naast de gele trui.
 
Tumultueuze openingsfase
Martijn Maaskant (Garmin), Albert Timmer (Skil Shimano), Hayden Roulston (Cervelo), Jens Voigt (Saxobank), George Hincapie (Columbia), Nicolas Roche (AG2R), Daniele Bennati en Frederik Willems (beiden Liquigas), Christophe le Mevel (Française de Jeux), Sèbastian Minard (Cofidis), Daniele Righi (Lampre), Sergei Ivanov (Katjoesja) en Gerald Ciolek (Milram) slaagden er na een tumultueuze openingsfase in een gat te slaan met het peloton.

Voor Jens Voigt was de vlucht snel afgelopen. De Duitser kreeg een lekke band, maar in de neutrale materiaalwagen bevond zich geen achterwiel van het merk dat Voigt nodighad. Daardoor viel de Saxobank-renner mokkend terug in het peloton.
 
Controleren
Astana hield zich een uurtje bezig met het controleren van het verschil met de kopgroep, dat op dat moment 5.30 minuten bedroeg. Daarna groeide het naar maximaal acht minuten, waardoor George Hincapie aan de gele trui kon gaan denken. In de slotfase reed AG2R, de ploeg van klassementsleider Nocentini, nog een kleine twee minuten van de voorsprong af, waarna Garmin en Silence in de slotfase het tempo van de meute verder opvoerden.

Vruchteloos
Op iets meer dan twaalf kilometer van de finish plaatste Martijn Maaskant in de kopgroep de eerste aanval. Daarna volgden vruchteloze pogingen van Le Mevel en Roche, waarna Ivanov er wel in slaagde een bres te slaan.

De 34-jarige Katjoesja-renner, Russisch kampioen en winnaar van de Amstel Gold Race van dit jaar, reed een grandioze slotfase, waarin Albert Timmer gedurende lange tijd op een twintigtal seconden van de ontketende Rus reed.

"Misschien had ik moeten wachten, jammer. Maar ik denk wel dat er een sterke renner gewonnen heeft", zo keek de nummer vier van de rit, Martijn Maaskant, terug op zijn demarrage. "Ik voel me de gehele Tour al goed en ben blij dat ik me vandaag een keertje heb kunnen laten zien." Schrale troost voor Maaskant: hij werd wel gekozen tot meest strijdlustigste renner.

Cavendish gediskwalificeerd
Mark Cavendish is na een klacht van Thor Hushovd teruggezet naar de 154ste en laatste plaats van de grote groep. Volgens Hushovd probeerde de viervoudig ritwinnaar en zijn grote concurrent in de strijd om de groene trui hem in de hekken te rijden bij hun sprint om de dertiende plaats.

De jury besloot na de bestudering van de tv-beelden de klacht van de Noorse sprinter te honoreren. Hushovd schoof daardoor een plaats op in de uitslag en verstevigde ook zijn leidende positie in het klassement om de groene trui.

Top 10:
1 Sergej Ivanov (Rus/Katjoesja)
2 Nicolas Roche (Irl/AG2R)
3 Hayden Roulston (Nzl/Cervelo)
4 Martijn Maaskant (Ned/Garmin)
5 Sébastien Minard (Fra/Cofidis)
6 Daniele Righi (Ita/Lampre)
7 Christophe Le Mevel (Fra/FDJ)
8 George Hincapie (VS/Columbia)
9 Daniele Bennati (Ita/Liquigas)
10 Gerald Ciolek (Dui/Milram)