Nieuws

28-07 Ook Armstrong gooit met modder

Lance Armstrong loopt weg bij Alberto Contador (foto: AFP)

Lance Armstrong heeft kribbig gereageerd op de uitlatingen van zijn ploeggenoot Alberto Contador.

> lees meer  

26-07 Bellen met Grischa

Grischa Niermann (foto: ProShots)

Gedurende de Tour praat Rabobank-renner Grischa Niermann de luisteraars van Radio 1 elke avond bij over zijn avonturen.

> lees meer  

26-07 Contador, een superieure winnaar

Winnaar Alberto Contador geflankeerd door Andy Schleck en Lance Armstrong (foto: AFP)

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour gewonnen. Een terugblik.

> lees meer  

26-07 Cav wint in Parijs, Contador de Tour

Mark Cavendish grijpt zijn zesde etappezege (foto AFP)

Mark Cavendish heeft de afsluitende etappe naar Parijs gewonnen. Contador pakt de eindzege.

> lees meer  

> juli

> juni

 

24-07Yahtzee voor Cavendish

Mark Cavendish heeft de negentiende etappe in de Tour gewonnen. De Brit van Team Columbia was na 178 kilometer koers, van Bourgoin-Jallieu naar Aubenas, weer eens de snelste in de massasprint en boekte zijn vijfde dagsucces in deze Tour.

Thor Hushovd (tweede) en Gerald Ciolek (derde) gaven meer dan een fietslengte toe op de 24-jarige Cavendish, die met negen Tour-ritzeges nu de succesvolste Britse wegrenner uit de geschiedenis is.

Negentien man reden al vroeg weg. Rabo had de slag gemist en leidde dik 100 kilometer de jacht. Op 34 kilometer van de streep werd de laatste vluchter weer ingelopen. Laurent Lefèvre en Alessandro Ballan probeerden het vervolgens ook nog, maar Columbia dichtte het gat.

Overgangsrit
Na het loodzware Alpen-drieluik en de individuele tijdrit in Annecy begonnen 158 renners om 12.45 uur aan de negentiende rit, een zogeheten overgangsetappe.

Vanuit Bourgoin-Jallieu was het 178 kilometer koersen naar Aubenas, met onderweg twee colletjes van de vierde categorie en een van de tweede, op 16 kilometer van Aubenas. De klassementsmannen spaarden zich een dag voor de rit naar de Mont Ventoux en dus lagen er kansen voor de ploegen die nog zonder dagzege waren.

Achtervolgen
Eén daarvan was Rabo, maar in de vlucht die al na 9 kilometer ontstond en die 19 man (van veertien verschillende formaties) groot was, schitterden de renners van ploegleider Erik Breukink door afwezigheid.

Zes Raborenners leidden vervolgens de jacht van het peloton. Veel hielp dat niet, want de negentien pakten toch drie minuten en wisten die marge kilometerslang vast te houden.

Cadel Evans, Yaroslav Popovitsj, David Millar, Kim Kirchen, José Luis Arrieta, Christophe Riblon, Nicolas Roche, Rubén Pérez Moreno, Stijn Vandenbergh, Daniele Bennati, David Arroyo, Sylvain Chavanel, Carlos Barredo, Simon Spilak, José Iván Gutiérrez, Geoffroy Lequatre, Luis León Sánchez, Leonardo Duque en Jonathan Hivert zagen, toen Milram Rabobank kwam helpen, hun voorsprong teruglopen.

Orde
Toen het verschil onder de twee minuten kwam, namen Duque en Arrieta vooraan de benen; Popovitsj, Millar en Gutiérrez sloten aan. In de eerste meters van de Col de l'Escrinet (2de categorie, op 34 kilometer van de streep) waren alle vluchters weer tot de orde geroepen.

Vroege vluchter Duque stribbelde nog wel tegen, maar ook hij werd ingelopen. Op de klim nam Lefèvre de benen. Alessandro Ballan maakte even later eenvoudig de sprong.

Figureren
De twee kregen nooit meer dan vijftien seconden, mede door Mentsjovs sleurwerk in de groep. In de afdaling leek regen hen in de kaart te spelen, maar in de straten van Aubenas eindigde hun vlucht alsnog.

Alle sprinters waren in de eerste groep present, maar Hushovd (tweede) en Ciolek (derde) figureerden in de massasprint. Die werd opnieuw, met meer dan een fietslengte voorsprong, gewonnen door de Brit Cavendish. Ondanks het werk van de Rabo's eindigde Freire als vijfde.

Top 10:
1 Mark Cavendish (GB/Columbia)
2 Thor Hushovd (Nor/Cervelo)
3 Gerald Ciolek (Dui/Milram)
4 Greg van Avermaet (Bel/Silence)
5 Oscar Freire (Spa/Rabobank)
6 Jerôme Pineau (Fra/Quick-Step)
7 Fumiyuki Beppu (Jap/Skil)
8 Nicolas Roche (Irl/AG2R), 
9 Christophe Le Mével (Fra/FDJ)
10 Martijn Maaskant (Ned/Garmin)