Nieuws

28-07 Ook Armstrong gooit met modder

Lance Armstrong loopt weg bij Alberto Contador (foto: AFP)

Lance Armstrong heeft kribbig gereageerd op de uitlatingen van zijn ploeggenoot Alberto Contador.

> lees meer  

26-07 Bellen met Grischa

Grischa Niermann (foto: ProShots)

Gedurende de Tour praat Rabobank-renner Grischa Niermann de luisteraars van Radio 1 elke avond bij over zijn avonturen.

> lees meer  

26-07 Contador, een superieure winnaar

Winnaar Alberto Contador geflankeerd door Andy Schleck en Lance Armstrong (foto: AFP)

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour gewonnen. Een terugblik.

> lees meer  

26-07 Cav wint in Parijs, Contador de Tour

Mark Cavendish grijpt zijn zesde etappezege (foto AFP)

Mark Cavendish heeft de afsluitende etappe naar Parijs gewonnen. Contador pakt de eindzege.

> lees meer  

> juli

> juni

 

26-07Contador, een superieure winnaar

Alberto Contador heeft op superieure wijze de 96ste editie van de Tour de France gewonnen. De Spanjaard van Astana hield de nummers twee en drie, Andy Schleck en Lance Armstrong, ruim achter zich.

Fabian Cancellara en Rinaldo Nocentini mochten lang de gele trui dragen, maar al vrij snel werd duidelijk wie de leider van het peloton was. Contador, 26 jaar, heerste bergop, was de beste van de klassementsrenners in de tijdritten en had de sterkste ploeg.

Aanvankelijk leek zijn grootste belager in zijn eigen ploeg te zitten. Lance Armstrong reed sterk en pakte verrassend wat tijd in een waaierrit, maar de Texaan bleek ook maar een mens. In de Alpen legde hij zich neer bij Contadors suprematie.

Aanvallen komen van Schlecks
'El Pistolero' had nog het meest te vrezen van de Schlecks. De broers van Saxo vormden een hecht blok en vielen aan waar het maar kon. Contador pareerde echter alles met groot gemak en sloeg naar Arcalís en Verbier zelf toe.

Van een aantal concurrenten had de man in het geel niets te duchten. Denis Mentsjov, Cadel Evans en Carlos Sastre, de winnaar van 2008, waren de grote verliezers. Daartegenover stond de knappe opmars van Bradley Wiggins. De Britse tijdrijder bleek ook in de bergen mee te kunnen en eindigde als vierde.

De koning van de sprint was Mark Cavendish met liefst zes etappezeges. Goed voor de groene trui was het niet, die ging naar Thor Hushovd. Franco Pellizotti pakte de bergtrui.

Toch nog zege Rabo, Skil imponeert
Voor Rabo was de Tour twintig dagen lang een helletocht. Kopman Mentsjov was hopeloos uit vorm, miste elke slag en ging meerdere keren onderuit. Adjudant Robert Gesink brak al vroeg zijn pols en moest naar huis en de rest kon geen potten breken.

Pas op de voorlaatste dag kwam het toch nog een beetje goed. In de rit naar de Mont Ventoux zat Juan Manuel Gárate attent mee in een vroege kopgroep en op de 'maanberg' maakte de Spanjaard het uitstekend af.

Voor Skil zat er geen ritwinst in, maar de renners stalen vele harten door hun ongebreidelde aanvalslust. Kenny van Hummel werd zelfs een BN'er door zijn strijd tegen de klok in de bergen. Vele cols kregen hem niet klein, maar een val wel.